Την Τετάρτη, 21-1-2015, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και του Προγράμματος Αγωγής Υγείας “Τα παιδία παίζει” που υλοποιούν, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας με το δάσκαλό τους, κ. Χατζηστυλλή Κυριάκο, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Εκεί συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του τμήματος σκακιού, κ. Βαγγέλη Μπίντζιο και είχαν μια πρώτη γνωριμία με το πνευματικό αυτό “άθλημα”.
Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορική εξέλιξη του παιχνιδιού, στη συνέχεια γνώρισαν τους βασικούς του κανόνες και τέλος απόλαυσαν μια παρτίδα σκάκι.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των παιδιών με το σπουδαιότερο ίσως και διαχρονικότερο πνευματικό παιχνίδι όλων των εποχών. Ένα παιχνίδι, που απαιτεί συγκέντρωση προσοχής, σύνθετη σκέψη, ορθή κρίση, αυτοκυριαρχία, υπομονή, πειθαρχία, ευελιξία, στρατηγική και ένα πλήθος ακόμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Ένα παιχνίδι που ακονίζει το μυαλό, καλλιεργεί το σεβασμό στον αντίπαλο, διαμορφώνει χαρακτήρα. Ένα παιχνίδι που μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα, σωστά, αποφασιστικά διάφορες δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα στη ζωή μας, να επιζητούμε συστηματικά λύσεις και να επιδιώκουμε με υπομονή και επιμονή επίτευξη των στόχων μας.
Το ενδιαφέρον των παιδιών διατηρήθηκε έντονο και ζωηρό σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, αφού τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα, ζήτησαν πληροφορίες, έλυσαν απορίες μα κυρίως χάρηκαν το παιχνίδι ( κάποια από αυτά πρώτη φορά).
Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Βαγγέλη Μπίτζιο και στην κυρία Βάσω Καραγιαννοπούλου, υπεύθυνη βιβλιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σχετικό αίτημα του σχολείου μας.

Να σημειώσουμε ότι η διδασκαλία του σκακιού περιλαμβάνεται στις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου (Άξονας: Άθληση).

Η Γ΄τάξη του σχολείου μας στην Εύξεινο Λέσχη