“Σέβομαι τη διαφορετικότητα”

Το 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Νάουσας συμμετείχε κατά το σχολικό έτος  2014-15 για πρώτη φορά στο  διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό», που διοργανώνεται κάθε χρόνο ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας με τίτλο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», το οποίο είναι κατά της ενδοσχολικής βίας και βασίζεται στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Λίγα λόγια για το διαγωνισμό

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει τα ιδανικά που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός και η Ολυμπιακή Εκεχειρία όπως η αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας, η ισότητα ευκαιριών, η κοινωνική ένταξη, η επίλυση διαφορών, ο σεβασμός και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μονάδων και των κοινωνιών. Η κατανόηση αυτών των εννοιών σε μικρές ηλικίες και μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων είναι πολύ σημαντική και προάγει το ομαδικό πνεύμα και τη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών, προελεύσεων, θρησκειών και πάνω από όλα το σεβασμό στα κοινά.

Απευθύνεται σε μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10-15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας.

Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο ή μια παρουσίαση (σε Microsoft PowerPoint) και να εμπνευστούν από τις ακόλουθες αρχές:

? Αναγνώριση της Διαφορετικότητας: Ο εκφοβισμός αναπτύσσεται όταν δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε και να δεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί.

? Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μας φέρονται με σεβασμό και ευγένεια.

? Ισότητα Ευκαιριών: Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα συμμετοχής.

? Κοινωνική Ένταξη: Αποδέξου με έτσι, όπως είμαι.

? Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριζόμαστε γι?αυτό που είμαστε.

? Μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.

? Επίλυση διαφορών: Μπορώ να λύσω τα προβλήματά μου συζητώντας με τους άλλους.

? Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά.

Η συμμετοχή

Μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας γερμανικών, Δημητριάδου Χριστίνας, ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τίτλο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΜΑΔΑ.

Διαγωνισμός “Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό”