τηγανελαίων

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Νάουσας έχει προμηθεύσει όλα τα σχολεία με κάδους συλλογής και ανακύκλωσης τηγανέλαιων. Το σχολείο μας συμμετέχει σε αυτή τη δράση.

Γιατί ανακύκλωση τηγανέλαιων;

Διότι είναι μέγα λάθος να πετάμε το τηγανισμένο λάδι που χρησιμοποιήσαμε στην αποχέτευση: όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.

Επίσης, αν το πετάξουμε στα σκουπίδια, αυτά γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.

Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.

Πώς συλλέγουμε τα τηγανέλαια:

Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ., το συλλέγουμε σε μπουκάλια πλαστικά (π.χ. άδεια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού), αφού έχει κρυώσει, και το φέρνουμε στο σχολείο, όπου το τοποθετούμε στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης τηγανέλαιων.

Ο Δήμος, όταν ο κάδος γεμίσει, τα μαζεύει και τα στέλνει σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης τηγανέλαιων.

Ελπίζουμε στη βοήθειά σας.

 

Το Διδακτικό προσωπικό                            Ο Διευθυντής

του σχολείου                                           Κελεπούρης Γεώργιος

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ