Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016, όλες οι τάξεις του σχολείου μας, επισκέφθηκαν  το Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης «Τα ψηλά βουνά». Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου, του πρώτου αναγνωστικού που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα, την επιλογή δε των κειμένων έχει κάνει ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Καρακίτσιος Ανδρέας.

Ο Ρουμελιώτης ποιητής Ζαχαρίας Παπαντωνίου μας μιλά για μια συντροφιά παιδιών της τελευταίας τάξης του ελληνικού σχολείου, που με την προτροπή του δασκάλου τους και την άδεια των γονιών τους, περνάνε το καλοκαίρι στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν για τη φύση και το περιβάλλον, την χαμένη ελληνικότητα και παράδοση μα πάνω από όλα για την επιβίωση και την συμμετοχή σε μια ομάδα. Καταφέρνουν έτσι να φτιάξουν μια κοινότητα που αποδεικνύεται ανώτερη από πολλές κοινότητες των μεγάλων.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών και μνήμες της ανοιχτής φύσης απ? όπου προέρχεται. Τα ψηλά βουνά, άφησαν να φανεί το πνεύμα του παιδαγωγού Παπαντωνίου, που μας κληροδότησε ένα έργο ουσιαστικό, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα για την πενιχρή ιστορία της παιδαγωγικής μας λογοτεχνίας και συγχρόνως μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για το ελληνικό σχολείο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ “ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ”